İş Kazaları ve Meslek Hastalıklarıyla Mücadele Derneği olarak basında yer alan haberlerden dolayı halkımıza duyuru

İş Kazaları ve Meslek Hastalıklarıyla Mücadele Derneği olarak basında yer alan haberlerden dolayı halkımıza duyuru yapma ihtiyacı doğmuştur;

Dernek başkanımız Alpay AYDIN Asbest Söküm Uzmanı olarak konu hakkında farkındalık ve her vatandaşın yapması gereken bir davranış olarak ilgilileri bilgilendirme gereği duymuştur. Asbest maalesef yasaklanmadan önce yaygın olarak konut, sanayi, kamu gibi birçok yapıda kullanılmış olması itibari ile hepsinin bir anda iyileştirmesi imkanlar doğrultusunda kolay değildir. Birçok kamu binasında, sanayi yapısında kullanılmıştır, tadilat ve bakım zamanlarında önce Asbest sökümü ve bertarafı yapılarak inşaat işleri yapılmalıdır.

Asbest hakkında toplumu bilinçlendirme de Üniversite öncülük yapabilir. Asbest sadece çalışma alanlarında değil doğada da bulunmaktadır. Bursa ve Anadolu’da çeşitli illerde doğada bulunan Asbest , toprak evlerde sıva malzemesi olarak kullanılmakta yada Asbestli çatı malzemesi kullanmanın zararları anlatıla bilinir.

Bizim önerimizin amacı tespitlerin yapılarak yanlış ve kontrolsüz müdahaleleri engellemektir. Asbest olan alanlar belirlenip delme, kesme, kırma gibi eylemlerin yapılmasını engelleyerek hem bu işlemi yapan kişilerin sağlığını korumak hem de ortama lif yayılarak o ortamda bulunan kişilerin bu lifleri solumasını engellemektir.

Alınan rapor kapsamında; çalışma yapılan boru kaplama izolasyonlarında ve yeni yapılan asma tavanda Asbest bulunmaması sevindiricidir. İtalya ve birçok Avrupa ülkesinde yıllar sonra açılan davalardan dolayı yöneticiler zor durumlarda kalmaktadır. Bu rapor üniversite rektörlüğü için belge olması açısından önemli olup kınamak yerine teşekkür etmeleri üniversitemize yakışır bir tutum olurdu.

Çalışma yapılmayan diğer alanlarda Asbest olup olmadığı ;beton içeriği, prefabrik bölme, boru kaplama, elektrik buatları, asma tavan kaplamaları, çatı atermitleri, zemin kaplamaları gibi hastane ve üniversite genelinde tespit yapılarak örnek bir çalışma yaptıracağından kuşkumuz yoktur.

Ayrıca inşaat çalışmaları iş sağlığı ve güvenliği açısından riskli alanlar olması itibari ile çalışma yapan yüklenici firmaların çalışanların güvenli alan oluşturma, yüksekte çalışma kuralları, elektrikli el aletleri ile çalışma, kişisel koruyucu ekipmanların kullanımı konusunda örnek davranışlar sergilemesi beklenir.

 

Yorum Yap