Gürültü İle Mücadele

Hayatta herşey titreşir ve döner. Hayatın gerçeği budur. O yüzden titreşimin sonu olan ses bize hoş gelmesi yada gürültü olarak gelmesi fiziksel bir etki ve bizim ona verdiğimiz tepki ile ölçülür. Yaşam içinde 20 ile 20 bin hertz arasında ki titreşimleri algılarken sesin desibel olarak ölçümleri ile karşılaştırma yapabiliyoruz. 

Hayatta gürültü kaynaklarına baktığımızda artık neredeyse günün her saatine yayılmış şekilde  gürültü maruziyetimiz olmaktadır. İşyerlerinde ki gürültü tedbirleri işverenler tarafından alınması önemli iş güvenliği kapsamında değerlendirilirken, Çevre Mühendisliği alanına giren gürültü yine İş verenler tarafından kontrol edilmesi yasalarca istenir ve istenmelidirde. Ancak gürültü sadece bununla bitmiyor, trafikten kaynaklanan gürültü, araçların motor sesleri, lastiklerden kaynaklanan seslerin yanında çoğunlukla kontrolsüz çalan korna sesi ( bu makaleyi yazarken bir korna sesi de duyduğumu belirtmek istedim) , arabalarda yüksek sesle dinlenen müzikler gibi sadece yol ve tarafikten kaynaklanan gürültüler bulunmaktadır. Bunun yanında eğlence merkezlerinde olan ses, Alışveriş Merkezlerinde ki ses, evden kaynaklanan sesler; mutfak, tv , beyaz eşyalardan kaynaklanan seslerle beraber şehir yaşamında olan bireylerin maruz kaldığı sesler her geçen gün artarak ve maalesef sürekli bu gürültüye maruz kalmaktadır.

Bu maruziyete birde  iş yerlerindeki gürültülerde eklendiğinde işitme kaybı artmakta bununla birlikte stres ve ona bağlı hastalıkların arttığı görülmektedir. Gürültü ile mücadele sadee işyerlerinde sınırlı kalmamalıdır. Öncelikle gürültüyü tanımak gerekli. Her ortamda azaltmak daha konforlu bir hayat şartları sağlanacaktır. 

İKADER olarak bu bilgilendirme ve Gürültü İle Müacede etmek için Kişisel koruyucu ekipman üreticileri, iş güvenliği uzmanları, işyeri hekimleri ve işyeri sahiplerinin yanında belediye görevlileri ile birlikte çözüleceğini umuyoruz. Aksiyon olarak kamu spotu şeklinde görsel medya çalışmaları ve gürültüyü azaltıcı bilinç hareketi başlatmak istiyoruz. Destekleriniz bizim için önemlidir. 

Eğlence merkezlerinden başlayalım, profili kısaca çizersek ;

Ortamda 80 desibel olan bir ortamda 7,5 saat bulunduğunda bir kşisel koruyucu kullanmasına gerek olmadan bulunabilir . Dinlenmes süresi çalışma süresinin iki katı olacaktır. Ancak ses 100 desibel ise bu ortamda 1 saat çalışabilmektedir. Dolayısıyla gürültülü ortamlarda bulunan kişiler İşitme kaybı gibi sağlık problemleri yaşamaması için derneğimizden destek alabilirler.

Ortam tedbirleri için atılacak adımlar;

  1. Müzik yapılan , müzik yayımı yapılan işletmelerde ölçüm değerlerinin asılması,
  2. Sinema ve benzeri yerlede gürültü kontrolü
  3. Eğlence merkezlerinde çalışan garson,barmen vb görevde sürekli o ortamda çalışanlara maruziyet ölçümü yapılması

Alpay AYDIN 

İKADER Kurucu Başkanı

Yorum Yap